Nová kniha Most – zánik a zrození

Nová kniha zasvěcená fascinujícímu fenoménu zániku a zrození města Mostu spatřila světlo světa díky úsilí územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem a Oblastního muzea a galerie v Mostě, a to za podpory města Mostu. Slavnostní křest proběhl ve čtvrtek 13. dubna 2023 v obřadní síni mosteckého magistrátu, kde knihu pokřtili senátor Jan Paparega, ředitel ústeckého památkového ústavu Petr Hrubý, ředitel místního muzea Michal Soukup a náměstkyně primátora Markéta Stará. Společně vyjádřili přání, aby kniha oslovila mnoho čtenářů.

Publikace s názvem „Most, zánik a zrození“ vychází ze stejnojmenné výstavy pořádané v roce 2014 u příležitosti padesátého výročí rozhodnutí o zániku města Mostu. Kniha nabízí poutavé čtení o historickém jádru Mostu, jeho průzkumu, unikátním přesunu kostela či zaniklých mosteckých kostelů, sochách a městském mobiliáři. Dále se zabývá plánováním nového města, hledáním podoby jeho centra, architekturou nového Mostu nebo dobovou kritikou a snahami o zlidštění města.

Luxusní vydání knihy formátu A4 s pevnou vazbou, moderním grafickým zpracováním a téměř třemi sty stran obsahuje bohatou fotodokumentaci, včetně některých dosud nepublikovaných snímků.

Velká část fotografií užitých v knize byla digitalizována a následně zpřístupněna veřejnosti v rámci projektu Panoráma starého Mostecka.

Autorský tým NPÚ: Petra Andrejchová, Tomáš Brož, Jan Hanzlík, Jan Leibl, Lucie Radová a Hana Veselá.

„Myslím, že jsme se po dlouhé době dočkali kvalitní publikace o našem městě,“ uvedl mostecký primátor Marek Hrvol. Kniha přispívá k uchování vzpomínek na jedno z nejcennějších českých historických měst, které bylo obětováno těžbě. Zajímavou knihu je možné zakoupit v Turistickém informačním centru Most za 390 Kč.

Zdroj a foto: Mostecké listy